Düzce Üniversitesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Peri Meram Arbak Lastik yakarak enerji üretimi sağlanacak tesisler hakkında Burasıdüzce Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.
Düzce Üniversitesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Peri Meram Arbak “LASTİK YAKARAK ENERJİ elde etme tesisi kurulmasına dair, sağlığa toptan zararlı girişimler devreye giriyor. Yıllardır Düzce’nin hava kirliliğinden söz ederiz, eylemler yaparız, hala çözüm yok. Hala kömür yakıyoruz, hala Düzce merkezini bırakın, kalıcı konutlarda bile sonbahardan itibaren göz gözü görmüyor NE İSTİYORSUNUZ DÜZCE’DEN” dedi.
Düzce Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Prof. Dr. Peri Meram Arbak yaptığı açıklamada;
Düzce şu sıralar COVİD pandemisine dikkatini vermişken, sessiz, sedasız LASTİK YAKARAK ENERJİ elde etme tesisi kurulmasına dair, sağlığa toptan zararlı girişimler devreye giriyor. Yıllardır Düzce’nin hava kirliliğinden söz ederiz, eylemler yaparız, hala çözüm yok. Hala kömür yakıyoruz, hala Düzce merkezini bırakın, kalıcı konutlarda bile sonbahardan itibaren göz gözü görmüyor. Düzce kalp hastalıklarına ve kanserlere bağlı ölümlerde hep ön sırada. Nedir bu Çimento fabrikası sevdası, nedir bu LASTİK YAKARAK ENERJİ elde etme sevdası.
LASTİK YAKARAK ENERJİ elde edilmesi sürecinde ortaya çıkan dumanda; dioksin ve furan, nitrojen oksidler, sülfür oksidler, karbon monoksid var.
Bu köşede çokça özetledim. Nitrojen oksidler, sülfür oksidler, karbon monoksid biz Düzce’lileri kronik akciğer hastalıkları, astım, kalp hastası yapıyor, felç ediyor.
Dioksin ile ilgili bir çevre faciası Seveso’da (İtalya’da Milano’ya bağlı bir kasaba) yaşandı. Kimyasal madde üreten bir fabrikada 1976 yılında patlama sonucu çevreye beyaz ve kalın bir duman yayıldı. Hayvanlar hemen öldüler (1. Resim). Dört gün kadar sonra insanlar hasta hissetmeye başladılar, Bulantı, görmede bozulma ve özellikle çocuklarda klorakne adı verilen bir cilt bozukluğu gözlendi (2. resim).

Seveso faciası sonrası ölen hayvanlar

Seveso faciasında klorakne tanılı çocuk
Uzun dönemde Seveso’da kanser, şeker hastalığı, kalp ve akciğer hastalıklarından ölümlerin arttığı görüldü.
Şimdi gene dioksinin zararlı etkilerini bırakıp LASTİK YAKARAK ENERJİ üretimi tesislerinin bölgemizde kurulmasına karşı olduğumuzu anlatalım;
- LASTİK YAKARAK ENERJİ üretimi ABD’de uzun zamandır kullanılagelmiş bir atıktan enerji üretimi yöntemi. Çimento sektörü başta olmak üzere bazı sektörlerde yakıt kaynağı olarak kullanılmış. Bu tesisleri savunanlar lastik yakarak ortaya çıkan duman, buhar ve tozların kömür yakarak ortaya çıkandan daha fazla olmadığını iddia ediyorlar. Bu alanda ölçüm çalışmaları da yapmışlar. Hemen hemen aynı oranda SAĞLIĞA AYKIRI DUMAN VE TOZLARIN ortaya çıktığı gözlenmiş (2). Sorun şu ki biz Düzce’de ve dahi ülkemizde temiz enerji ve temiz sanayi istiyoruz. Sanayide ne kömür kullanımını ne de lastik yakılarak elde edilecek kirli yakıt üretimi istemiyoruz. Çimento fabrikası istemiyoruz. Çünkü Düzce’nin çanak içine oturmuş, hava kirliliğine çok elverişli coğrafi yapısını çok iyi biliyoruz. Fabrika bacalarından çıkan duman, toz ve parçacıkların 30 km ye kadar uzaklığa ulaştığını biliyoruz.
- LASTİK YAKARAK ENERJİ üretimine karşı ABD’de önemli karşı çıkışlar olmuş. Bu tesislerin insan, hayvan, bitki, su ve toprağın sağlığına karşı etkileri tartışılmış. Kirli bir enerji kaynağı olduğu vurgulanmış.
-Üçüncü itiraz noktamız, her yeni kurulan sanayi tesisinin baca atıklarının çok sıkı denetleneceği ve en son teknolojinin kullanıldığı söylenir. O zaman biz neden yılın 12 ayının yüksek PM2.5 düzeyleriyle geçiriyoruz. Neden kalp hastalıkları ve kanserlerde hep öndeyiz?
Lütfen bizi daha fazla boğmadan tozlu, kirli sanayi sevdasından vazgeçelim.
Kaynaklar:
1- Bertazzi PA et al. The Seveso Studies on Early and Long-Term Effects of Dioxin Exposure: A Review. Environmental Health Perspectives Vol. 106, Supplement 2 (Apr., 1998), pp. 625-633
2- https://www3.epa.gov/ttncatc1/dir1/tire_eng.pdf
3- http://chej.org/wp-content/uploads/Burning%20Rubber-%20PUB%20101.pdf